2019. szeptember 15.

Elégedett(len) vagy?

Valóban nagy nyereség a vallásosság, de csak akkor, ha az ember elégedett azzal, amije van. Végül is semmit sem hoztunk a világba, így nem is vihetünk ki belőle semmit. De ha van ételünk és ruhánk, legyünk elégedettek! (1Tim 6,6-8)

Honnan tudhatom, hogy elégedett vagyok? Mi az elégedettség számomra?
Az elégedettség fejben kezdődik, ahogyan az elégedetlenség is. Kiegyezel az eddigi életeddel, elfogadod azt, ami volt, elfogadod a saját utadat, amely utánozhatatlan. 
Az elégedettség azt jelenti, hogy felismered, mi az amid van, és még jobban élvezzed. Nincs másra feltétlenül szükséged, elégedett vagy azzal, amid van.
Az elégedettség azt jelenti, hogy senkinek sem tartozol semmivel, és senki sem tartozik neked semmivel. Másoktól nem vársz el semmit, legalábbis semmi lehetetlent. Hálás vagy az embereknek, akik éppen melletted vannak, és nem bánod, ha nem felelnek meg az elképzeléseidnek. Mindenkit hagysz olyannak, amilyen. Az elégedettség azt jelenti, hogy abbahagysz minden összehasonlítást. 
Az elégedettség a belső kritika hiánya. Vannak tanácsadók, segítők, de nincs több belső bíró, aki meghatározza a tempót és elrontja a hangulatodat. Nincs kritika a saját a megjelenésedre, a saját teljesítményedre vagy korodra. Önkritikának kell lenni, de önmagad felé tisztelettel. 
Az elégedettségnek köze van a környezetedhez is. Kivel vagy mivel vagy együtt? Sikerül-e a környezetedtől az elégedettség érzését megkapnod, vagy ebben kudarcot vallottak? Mennyire elégedett a környezet, amelyben felnőttél? Mennyire elégedett veled?
Az elégedettség a saját szféra megőrzése. Nem engeded, hogy külső események befolyásolják.
Érdekes módon az elégedettség nagyon gyakran kapcsolódik a teljesítményhez. Csak ha valamit megtettél, akkor élvezheted.
Rendeztél dolgokat az életedben, nem látsz dolgokat sem túl jó, sem túl rossz fényben, nem gondolod túl a mondatokat, a tekinteteket.
Az elégedett ember kiegyensúlyozott, mert tudja, hogy minden az életében csak és kizárólagosan Istenen múlik.

Oldalak: 1 2 3 4 5